Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-08@19:19:06 GMT

کارکردهای اجتماعی شب یلدا چیست؟

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۵۲۰۷۳

کارکردهای اجتماعی شب یلدا چیست؟

هویت فرهنگی در جامعه می‌تواند برگرفته از هویت ملی، هویت دینی باشد و در هویت ملی، هویت قومی نیز به نوعی نهادینه شده است. طبیعتا آیین ها که بخشی از فرهنگ عامه هستند، مناسبت‌های آیینی چه قومی چه ملی و چه دینی بخش‌هایی از این فرهنگ عامه را به خود اختصاص می‌دهند.

به همین دلیل در کشورهای مختلف از جمله ایران در گذشته نیاکان ما، جشن‌ها و مراسمی را به بهانه‌های مختلف برگزار می‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از جمله این بهانه‌ها شب چله یا یلدا است که کارکردهای متعدد و زیبایی دارد.از جمله کارکردهای شب چله این است که ما به یاد همه کسانی هستیم که دوستشان داریم. حالا این افراد می‌تواند مانند پدر بزرگ، مادر بزرگ، پدر، مادر، فرزندان، اطرافیان و بستگان درون خانواده باشد یااینکه می‌تواند شامل دوستان باشد.

بنابراین فرارسیدن شب چله بهانه‌ای است برای یادآوری همه کسانی که دوستشان داریم و اینکه به آنها بگوییم دوستشان داریم. یلدا فرصتی است عشق و علاقه و احساس خوب خود را نسبت به این افراد منتقل کنیم و به شکل‌های مختلف بیان کنیم. این یکی از کارکردها است که خود این امر می‌تواند عاملی برای ترویج محبت و از بین رفتن کدورت‌ها باشد.

کارکرد بعدی یلدا، ایجاد فضای نشاط و شادابی است که در گذشته به مراتب بیشتر بود چون از چند روز قبل معمولا زنان خانواده تلاش می‌کردند وسایلی که در هر استانی بر مبنای ظرفیتی که در آنجا وجود دارد تهیه کنند. به‌طورمثال در مازندران در شب یلدا ۱۳ خوراکی باید خورده می‌شد. همکاری‌ها برای تهیه وسایل، صمیمیتی بین اقوام و خانواده ایجاد می‌کرد.

کارکرد بعدی یلدا تزریق شادی است. شب چله فرصتی است که مردم شادی بیشتری داشته باشند که گاهی از موسیقی محلی، آواز و هنر استفاده می‌کنند و گاهی نیز از ادبیات مانند حافظ‌خوانی و شاهنامه‌خوانی بهره می‌برند که هر دو این موارد از منابع ادبی و فرهنگی قوی و حاوی نکات متعدد مربوط به مهربانی و روابط انسانی و پیام‌های اجتماعی هستند. در این شب فقط به شعرخوانی بسنده نمی‌شود بلکه در نقالی شاهنامه و حافظ‌خوانی پیام‌های مثبت مختلفی منتقل می‌شود.

کارکرد بعدی شب چله یادآوری مهارت گفت وگو است که امروز ضرورت بیشتری دارد.  در این شب در گذشته بزرگترها خاطره تعریف می‌کردند و کوچکترها از این طریق با هنجارها و ارزش‌ها آشنا می‌شدند. ما بدون گفت وگو نمی‌توانیم احساس همدیگر را درک کنیم و به احساس مشترک برسیم. با گفت و گو می‌توان بسیاری از سوءتفاهم‌ها را برطرف کرد. شب چله بهانه‌ای برای یادآوری این موضوع است که گفت و گو درون خانواده یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای تقویت روابط عاطفی است. به ویژه در دنیای گسترش فضای مجازی به گفت و گو نیاز داریم.

با گسترش فضای مجازی و شیوع کرونا با بحران کاهش گفت وگو در خانواده روبرو شدیم بنابراین شب چله فرصتی برای یادآوری ارزش گفت و گو با یکدیگر است. این روزها به واسطه شیوع کرونا ناگزیر هستیم دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت کنیم. احساس خود را می‌توان به بهترین شکل ممکن در شب چله منعکس کنیم. اگر ما نتوانیم روی هویت فرهنگی خود که برگرفته از هویت ملی و دینی و قومی است، تقویت کنیم آنگاه شاید حوزه‌ها و عناصر دیگر فرهنگی مانند تهاجم، شبیخون و جنگ نرم بیشتر جلوه‌گری کنند. پس تا دیر نشده است برای تقویت فرهنگ عامه کشور که مردم به آن علاقه دارند، تلاش کنیم. هیچ‌کدام از مولفه های فرهنگی شب چله با شرایط فرهنگی مغایرتی ندارند.

* سیدحسن موسوی چلک، رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران

کد خبر 1584896

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: شب چله گفت و گو شب چله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۵۲۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید بیش از ۲٠ هزار گردشگر از اماکن تاریخی شهرداری کاشان

رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان گفت: طی روزهای سیزدهم و چهاردهم اردیبهشت سال‌جاری، ۲٠ هزار و ۶۲۶ نفر از اماکن تاریخی شهرداری بازدید کرده‌اند.

محمدعلی فرجی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در اصفهان با اشاره به اینکه کاشان دارای جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی است که هریک منحصربه‌فرد محسوب می‌شود، اظهار کرد: خانه تاریخی طباطبایی، خانه عباسیان و حمام سلطان امیر احمد از بناهای تاریخی شهرداری کاشان است که در حال حاضر تحت نظارت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قرار دارد.

وی با بیان اینکه خانه تاریخی طباطبایی به عنوان عروس خانه‌های ایران با استقبال کم‌نظیر گردشگران در تعطیلات اردیبهشت و همزمان با پیچیدن عطر گل سرخ و موسم گلاب‌گیری روبه‌رو شده است، افزود: بیش از ۱۲ هزار گردشگر داخلی و خارجی از این مکان بازدید کرده‌اند.

رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان خاطرنشان کرد: با توجه به فصل بهار و همزمانی تعطیلات اردیبهشت و موسم گلاب‌گیری، شاهد استقبال هموطنان از اقصی نقاط کشور از اماکن گردشگری شهرداری کاشان بودیم، به نحوی که طی این دو روز ۳۹۰۳ نفر گردشگر داخلی و خارجی از حمام سلطان امیر احمد و ۴۵۴۶ نفر گردشگر داخلی و خارجی از خانه عباسیان بازدید داشته‌اند.

فرجی اضافه کرد: هنرمندان نمایشگاه صنایع‌دستی، عرقیات و سوغات کاشان در قالب غرفه‌ها و ایستگاه‌هایی در خانه‌های تاریخی طباطبایی و عباسیان مستقر بودند و راهنمایان گردشگری نیز با ارائه اطلاعات و معرفی هر بنا به انجام وظیفه پرداختند.

وی افزود: طی این مدت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان به عنوان متولی مدیریت پارکینگ‌های موقت شهرداری خدماتی را به گردشگران ارائه کرد.

کد خبر 750994

دیگر خبرها

  • شمیرانات در هفته فرهنگی میزبان گردشگری مقاومت می شود
  • تشکیل قرار گاه تحول فرهنگی با هدف مقابله با آسیب های اجتماعی
  • سامانه ایران دیتا و اطلس فرهنگی کشور رونمایی شد
  • ۱۰۰ برنامه در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی در مرکزی هدفگذاری شد
  • بیمه هنرمندان صنایع دستی ابلاغ شد
  • حاج شیخ غلامرضا حسنی نماد هویت و تاریخ مجاهدات در شهر ارومیه است
  • ️شیخ غلامرضا حسنی نماد هویت و تاریخ مجاهدت در شهر ارومیه است
  • ۱۳۰۰ هنرمند صنایع دستی مشهد بیمه شدند‌
  • بازدید بیش از ۲٠ هزار گردشگر از اماکن تاریخی شهرداری کاشان
  • تمدید فرصت ارسال آثار به جشنواره «آسمون»/ هنوز برای ستاره شدن وقت هست